Tune In To Lukelogo

Noni (Dutch) www.nonihealth.nl

Ik geef u informatie over de plant Morinda citrifolia, de geschiedenis en het gebruik van Noni.

De plant
Morinda citrifolia- de Indische moerbeiboom (Indian Mulberry) behoort tot de plantenfamilie van de Rubiaceae, die vooral in tropische en subtropische gebieden verbreid is. De in Europa bekendste vertegenwoordiger van deze familie is de koffieplant (Coffea arabica). De Indische moerbeiboom huist in de kustgebieden van de Indische Oceaan alsook in de Polynesische eilanden en groeit op tot een dikke struik of een kleine boom, die een hoogte van 4 tot 8 meter kan bereiken.

Uit vlezige kogelvormige druiven ontspringen het hele jaar door kleine, witte vijfstervormige bloesems, die na hun bevruchting tot eetbare Noni-vruchten rijpen. Een Noni-vrucht heeft ongeveer 8 maanden nodig om rijp te worden. Ze bereikt dan de grootte van een aardappel en heeft een zongele kleur. Omdat de Noni-boom voortdurend nieuwe vruchten voortbrengt, is het mogelijk om tot 14 oogsten per jaar van een boom te krijgen.

Het is een ondeelbaar bestanddeel van de Polynesische cultuur, die rijk is aan verhalen over de wonderbaarlijke "Koningin der planten", zoals ze door de inwoners genoemd wordt.

Voor de ruime verspreiding van de Noni-plant in het Zuidzeegebied zijn er twee oorzaken:

- Noni-vruchten kunnen gemakkelijk in de oceaan terechtkomen. Weliswaar bederft het vruchtvlees heel snel in het zoute water, maar de zaden zijn bestand tegen de oceaan en zijn in staat om grote afstanden af te leggen. Als ze aan land spoelen ontkiemen ze snel en groeien op tot nieuwe struik of boom.
- De oorspronkelijke Polynesiërs namen al ongeveer 2000 jaar geleden de bijzondere plant als een schat op hun reizen naar steeds nieuwe eilanden mee.

Geschiedenis
Noni: sinds duizenden jaren wordt in Polynesië het sap van een heel speciale wilde vrucht als beproefd huismiddel gebruikt.

Het is een ondeelbaar bestanddeel van de Polynesische cultuur, die rijk is aan verhalen over de wonderbaarlijke vrucht (zo groot als een aardappel) van de op de hele eilandengroep welig gedijende "Koningin der planten", zoals ze door de inwoners genoemd wordt.

De Morinda citrifolia, in de volksmond ook Noni (of ''Nonu", danwel "Nono") genoemd, is in de verschillende manieren in het Indo-pacifische gebied evenals in Midden-Amerika sinds ongeveer 2000 jaren bekend en behoort heden nog tot de belangrijkste planten van deze culturen.

Alle delen van de plant worden gebruikt, wortel, stengel, vrucht, zaden en blad. Voor de natuurvolken dient de vrucht als voedingsmiddel, bron van anti-oxidanten, als economisch nuttig gewas (kleurstofwinning uit wortel en stengel) en niet in de laatste plaats als waardevolle plant (pakkingen en theeën uit de bladeren, Noni-essences uit alle plantendelen).

Ondanks vele positieve berichten over het brede werkingsgebied van de plant - door zeevaarders en avonturiers uit vroegere eeuwen tot aan de wetenschappelijk gefundeerde onderzoekspublicaties - werd Noni in Europa pas aan het einde van de 20e eeuw bekend.

Succesverhaal van een oude krachtige plant
In het jaar 1993 ontdekte John Wadsworth (later lid TNI) op Tahiti deze plant en de vervaardiging van vruchtensap door lokale eilandbewoners. Hij nam vruchtensap mee en liet ze onder andere door de biochemicus Prof. Ralph Heinicke (University of Hawaï) onderzoeken.

Prof. R. Heinicke is een vooraanstaand specialist op het gebied van het enzymonderzoek. In opdracht van Dole Ananas (''s werelds grootste ananasproducent) onderzocht Prof. R. Heinicke in de 60er jaren industriële toepassingen van het geïsoleerde spijsverteringsenzym bromelaine.

De resultaten van deze onderzoekingen waren zo opzienbarend dat onderzoekers in Japan, Hawaï, Frankrijk, Mexico en de USA zich over deze ontdekking ontfermden en zijn uitkomsten bevestigden.

Er werd een procédé ontwikkeld en gepatenteerd dat jarenlange houdbaarheid in glazen flessen mogelijk maakt, waarbij alle stoffen van het sap volledig behouden blijven.

Levensmiddelspecialisten maakten het pure sap van de wilde vruchten smakelijk door minimale toevoeging van verschillende vruchtensappen (druiven- en blauwe bosbessensap). Zo drinken zelfs kinderen dit sap.

De marktintroductie van dit vruchtensap in de USA in 1996 ontwikkelt zich ondertussen tot een van de grootste hits in de levensmiddelenbranche.

De ingehouden eerbied van de Polynesiërs tegenover hun wilde vrucht veranderden in ongeremde hartstocht en nationale trots: Noni werd als het ware onverwachts een van de grootste exportproducten van hun economie en gaf duizenden families van plukkers milieuvriendelijke en goedbetaalde arbeidsplaatsen.

Omvangrijke wetenschappelijke onderzoekingen door onafhankelijke universiteiten hebben laten zien dat het bij dit vruchtensap mogelijk om de belangrijkste ontdekking sinds decennia gaat op het gebied van natuurlijke voeding.

Sinds 2003 is dit vruchtensap ook in Nederland beschikbaar in 1 liter flessen...

Bestellen? www.nonihealth.nl